Maailma, jossa liiketoiminta on yhä monimutkaisempaa, edellyttää organisaatioilta uusia lähestymistapoja vastuullisuuteen ja turvallisuuteen. Kiinteistöalan talousfoorumin puheenvuorot toivat esiin tärkeitä näkökulmia yritysvastuusta ja tietoturvasta.
Yritysvastuu kattaa organisaation tavan suhtautua ympäristöön, kohdella ihmisiä ja johtaa yritystä. Erityisesti ympäristövastuullisuudesta puhuttaessa on muistettava, että ilmaston tila on hälyttävä globaalisti ja meillä on kova paine tehdä asialle jotain.
Standardoitu vastuullisuusraportointi mahdollistaa vertailukelpoisuuden
Kiinteistöalan talousfoorumissa marraskuussa 2024 vastuullisuuskonsultti Leonard Breukers, Azetz, ja toimitusjohtaja Ari Rekonen, Carbonlink, nostivat esille raportoinnin merkityksen; tietoisuus lisää toivoa tulevaisuuden kehitykselle ja raportointi on yksi tapa lisätä tietoisuutta. Yritysten vastuullisuutta ohjaa vahvasti EU:n sääntely, kuten CSRD-direktiivi. Standardoitu raportointi mahdollistaa vertailukelpoisuuden ja kannustaa yrityksiä kohti kestävämpiä toimintatapoja.
Hyvänä esimerkkinä jo olemassa olevasta, standardoidusta raportointitavasta Breukers nostaa esille tilinpäätökset. Miten vaikeaa olisikaan vertailla erilaisten yritysten tilinpäätöksiä, jollei meillä olisi olemassa vakiintunutta käytäntöä asian raportointiin. Yksi esimerkiksi konkreettisesta keinosta laskea kiinteistön ilmastovaikutuksia on hiilijalanjälkilaskenta. Breukers ja Rekonen pohtivatkin voisiko esimerkiksi hiilijalanjälkilaskenta tuoda tulevaisuudessa merkittävää kilpailuetua vuokramarkkinoilla, jolloin vuokralainen voisi asuntoa, toimitilaa tai muuta vuokrattavaa kiinteistöä valitessa hyödyntää hiilijalanjälkeä yhtenä päätöksentekoparametreistä.
Tietoturva on näkymätön uhka arjessamme
Hakkeri, tietoturva-asiantuntija Laura Kankaalan puheenvuoro herätti ajattelemaan, miten syvällä internetin ja teknologian riskit ovat jokapäiväisessä elämässämme. Kankaala nosti esimerkkinä taloautomaatiojärjestelmät, jotka ovat otollisia laitteita hakkeroitumiselle ja hyökkäyksien valjastamiselle. Tällöin suurta joukkoa erilaisia internettiin kytkettyjä laitteita hyödynnetään hyökkäyksiin, joilla pyritään rampauttamaan meille kriittisiä järjestelmiä. Tällaisia ovat esimerkiksi syksyn aikana nähnyt pankkisektoriin kohdistuneet palveluestohyökkäykset. On selvää, että jokaisen yrityksen – toimialasta riippumatta – on mietittävä, miten varmistaa teknologian turvallinen käyttö.
Kohti kestävää ja turvallista tulevaisuutta
Yritysten ja yksilöiden on nähtävä vastuu paitsi mahdollisuutena myös välttämättömyytenä. Kestävä kehitykseen liittyvä sääntely ei ole vain velvoite, vaan jopa kriittinen menestystekijä muuttuvassa maailmassa. Myös tietoturvaan on suhtauduttava vakavasti. Nähtäväksi jää miten tekoäly tulee muuttamaan asiaa, todennäköisesti huijauksilta välttyminen on jopa vaikeampaa. Näiden teemojen edistäminen vaatii paitsi osaamista myös yhteistyötä, jotta voimme rakentaa turvallisempaa ja kestävämpää tulevaisuutta, myös kiinteistö- ja rakentamisalalla.
*****
Kirjoittajana koulutuspäällikkö Mari Asunmaa, Kiinko